sobota, 24 listopada 2018

Kostka rosołowa No Waste


Na czym polega kuchnia No Waste? Na myśleniu. Jak i co można wykorzystać w inny sposób. Staramy się tak robić, choć nie zawsze udaje się. Jednak zawsze udaje się obdarować bliskich i znajomych. Tym razem na „tapetę” wzięliśmy obierki.














Składniki

  • 1 kg obierek marchewki
  • 300 g obierek pietruszki
  • 300 g obierek selera korzeniowego
  • 300 g zielonych części pora
  • 3 pęczki zieleniny ( natka pietruszki, koperek)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Obierki z warzyw, natek, zielonych części pora„ kolekcjonujemy” , najczęściej mrozimy.
      Następnie lekko smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy winem, dosypujemy soli i pieprzu. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez 20 min.
      Studzimy, mielimy.
      Można zrobić na dwa sposoby…pasteryzację lub mrożenie jako kostki rosołowe.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza