poniedziałek, 22 października 2018

Zupa z brukselki

Październik ! Zatem brukselka, to oczywiste. Proponujemy taką wersję.













Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1, 25 l bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 300 g brukselki
  • 250 g wędzonej kości wieprzowej
  • 150 g śmietany 18 %
  • 3 łyżki posiekanego koperku

    Przygotowanie

    1. W garnku na maśle i oliwie zeszkliłem pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałem obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Smażyłem, ciągle mieszając przez ok. 5 minut, wlałem gorący bulion, dodałem wędzoną kość, zagotowałem. Przykryłem, zmniejszyłem ogień, gotowałem 5 minut. Dodałem pokrojone ziemniaki oraz brukselkę ( wcześniej umytą i obraną w wierzchnich listków ), gotowałem ok. 10 minut. Odstawiłem z ognia. Dodałem posiekany koperek, zaprawioną śmietanę, doprawiłem solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz