piątek, 5 października 2018

Placek drożdżowy z jabłkami


Jakiś czas temu uzbieraliśmy jabłka z prawdziwego ogrodu, takiego bez sztucznych nawozów, pielęgnowanego z miłością i pasją. Kochamy tam wracać i relaksować się w sielskim otoczeniu. Placek powstał na bazie „babcinej receptury”, jednak bez kruszonki, gdyż chcieliśmy poczuć sam smak jabłek z cynamonem…do tego rodzynki. Wierzcie, pasują wybornie…szczególnie podrasowane białym rumem :P










Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki białego rumu
  • 2 duże jabłka
  • cynamon (u nas sporo, bo lubimy)
  • cukier do jabłek (smakowo)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3 żółtka jaj
  • 100 g cukru
  • 150 g masła

    Przygotowanie


    1. Rodzynki moczymy we wrzątku z dodatkiem rumu. Odcedzamy.
      Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy rodzynki.
      Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Kiedy staną się płynne wlewamy letnie mleko oraz 100 g mąki. Dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Odstawiamy na około kwadrans w ciepłe miejsce.
      W tym czasie jajka i żółtka ucieramy. Dodajemy do drożdży razem z przesianą mąką. Ręcznie wyrabiamy przez 20 min, po czym dodajemy rozpuszczone masło, łączymy z ciastem aż je wchłonie.
      Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na wierzch układamy jabłka z rodzynkami.
      Wkładamy do piekarnika na około 40 min. rozgrzanego do 190°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz