czwartek, 4 października 2018

Danie jednogarnkowe po Żarsku


Lubicie dania syte, jednocześnie proste w przygotowaniu i robiące się same? Właśnie takie są dania jednogarnkowe. Wystarczy wszystko pochlastać nożem i delektować się cudownymi smakami. Najlepiej wszystko pokroić, później dodawać.










Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 fioletowe marchewki
  • 200 g słoniny
  • 6 dużych cebul
  • 2 cebule czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 pieczone udka z kurczaka
  • 500 g kiełbasy żarskiej
  • 150 g boczniaków
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • zielenina (natka, szczypior)
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy na duże kawałki.
      Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy marchewki i ziemniaki, smażymy.
      Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min).
      Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do dania.
      Mięso oddzielamy od kości.
      Kiełbasę kroimy na 3-4 cm kawałki, które kroimy wzdłuż na pół. Dodajemy do całości z koncentratem pomidorowym, przyprawami, pokrojonymi w paski boczniakami, podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem przez około 30 min. Co jakiś czas mieszamy.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Podajemy z posiekaną zieleniną.


1 komentarz: