Lubicie dania syte, jednocześnie proste w przygotowaniu i
robiące się same? Właśnie takie są dania jednogarnkowe. Wystarczy wszystko
pochlastać nożem i delektować się cudownymi smakami. Najlepiej wszystko
pokroić, później dodawać.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 2 fioletowe marchewki
- 200 g słoniny
- 6 dużych cebul
- 2 cebule czerwone
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory malinowe
- 2 pieczone udka z kurczaka
- 500 g kiełbasy żarskiej
- 150 g boczniaków
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- zielenina (natka, szczypior)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy na duże kawałki.
Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy
marchewki i ziemniaki, smażymy.
Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy, dodajemy do
ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min).
Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy
do dania.
Mięso oddzielamy od kości.
Kiełbasę kroimy na 3-4 cm kawałki, które kroimy wzdłuż na pół.
Dodajemy do całości z koncentratem pomidorowym, przyprawami, pokrojonymi w
paski boczniakami, podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem przez około 30
min. Co jakiś czas mieszamy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną zieleniną.
-
pycha! :D
OdpowiedzUsuń