niedziela, 23 września 2018

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Sposób na wykorzystanie nadmiaru kapusty włoskiej. Zakupiona kapusta do innego dania z niej okazała się zbyt duża, pozostało jej sporo, więc została zapieczona.














Składniki

  • mała kapusta włoska
  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 200 g wędzonego surowego boczku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól

    Przygotowanie

    1. Kapustę pokroiłem na drobne kawałki, obgotowałem w osolonej wodzie ok 3 minut.
      Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmarowałem olejem i wstawiłem do piekarnika.
      Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oliwie, dodałem połowę boczku pokrojonego w kostkę oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko poddusiłem.
      W misce zmiksowałem: mąkę, jajka i mleko, aż powstała gładka masa. Dodałem resztę boczku pokrojonego również w kostkę oraz posiekaną natkę i podduszoną cebulkę z boczkiem i czosnkiem ( bez nadmiaru tłuszczu ). Wszystko dokładnie wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. 
      Wyjąłem naczynie żaroodporne i na dno wylałem połowę ciasta, na to wyłożyłem kapustę, posoliłem. Następnie wylałem a na nią pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na ok. 35 minut.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza