czwartek, 23 sierpnia 2018

Zupa krem z pieczonej papryki


Po prostu boska. Nic dodać, nic ująć. Pieczona papryka jest rewelacyjna sama w sobie.











Składniki

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Papryki myjemy. Przekładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy około 40 min. Następnie studzimy, obieramy (sok z pieczenia zostawiamy), usuwamy gniazda nasienne.
      Sok z pieczenia, obrane papryki, paprykę słodką, mąkę miksujemy ze szklanką bulionu warzywnego i oliwą.
      Następnie przelewamy do garnka, dolewamy wodę (do pojemności 1,2 litra), zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
      Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas pierożki z ricottą i suszonymi pomidorami.


4 komentarze:

  1. Mniam. Pięknie wygląda. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupa krem wydaje się być łatwa w przygotowaniu i w dodatku wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń