poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Zupa kalafiorowa z batatami


Kalafiorowa tym razem w słodszej i równie pysznej wersji.










Składniki

  • 500 g batatów
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 por (biała część)
  • 1/2 kalafiora
  • 1 łyżka domowej kostki bulionowej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Bataty obieramy, kroimy w kostkę.
      Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
      Por kroimy w piórka.
      Kalafior dzielimy na różyczki.
      Bataty, jarzyny i por podsmażamy na maśle, zalewamy gorącą wodą (1,4 litra), dodajemy  łyżkę domowej kostki warzywnej, gotujemy przez kwadrans. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy kolejne 15 min. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


1 komentarz: