Kalafiorowa tym razem w słodszej i równie pysznej wersji.
Składniki
- 500 g batatów
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 mały seler korzeniowy
- 1 por (biała część)
- 1/2 kalafiora
- 1 łyżka domowej kostki bulionowej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Bataty obieramy, kroimy w kostkę.
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w piórka.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Bataty, jarzyny i por podsmażamy na maśle, zalewamy gorącą wodą
(1,4 litra),
dodajemy łyżkę domowej kostki warzywnej,
gotujemy przez kwadrans. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy
kolejne 15 min. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Podgrzewamy. Do
smaku doprawiamy solą i pieprzem.
-
ale pychotka:)
OdpowiedzUsuń