niedziela, 26 sierpnia 2018

Klopsiki z kurczaka z mozzarellą

Połączenie mięsa drobiowego z mozzarellą, polecamy.












Składniki

  • podwójny filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 młoda cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g cukinii
  • 200 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta
  • pomidorki cherry
  • kasza bulgur
  • wstążki cukinii

    Przygotowanie

    1. Filety oczyściłem z błon, zmieliłem, doprawiłem solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszałem, odstawiłem.

      Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, wrzuciłem posiekaną młodą cebulę, zeszkliłem. Następnie dodałem posiekany czosnek, krótko podsmażyłem. Dodałem starta cukinię, wymieszałem, dusiłem ok. 3 minuty. Wystudziłem.

      Mięso wyrobiłem z uduszonymi składnikami, starta mozzarellą, jajkiem i posiekana natką pietruszki. Dosypałem troszkę bułki tartej, aby masa była spoista.
      Wilgotnymi dłońmi uformowałem małe klopsiki, panierowałem je w bułce tartej.
      Smażyłem na rumiano ze wszystkich stron ok. 3 minuty. Wyjąłem, osączyłem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Ponownie przełożyłem je na patelnię z ostudzonym tłuszczem, podlałem ½ szklanki wody wymieszanej z łyżeczką sosu sojowego, przykryłem, dusiłem jeszcze 3 minuty. Podałem z kaszą bulgur i vermicelli, pomidorkami cherry oraz wstążkami cukinii.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza