Wszelkie fuzje w każdym daniu, na dodatek udane, są wielką
przyjemnością dla nas. Kapuśniaki różne bywają…tak samo jest ze smakami. U nas
jeden lubi z kiszonej i ze słodkiej, drugi preferuje słodką…Ponoć wyszło
z…zaprawdę błogo :P
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 duża marchew
- 1 głąb kalafiora
- 1 mały seler korzeniowy
- 4 ziemniaki
- 1 por (biała część)
- 1 łyżka masła
- 300 g kapusty kiszonej
- 330 ml soku pomidorowego
- 2 papryczki pomarańczowe
- kminek mielony
- sól, pieprz
Przygotowanie
Żeberka myjemy, dzielimy na paski, wrzucamy do garnka,
zalewamy zimną wodą (1,5 l).
Dodajemy ½ łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 30 min na
średnim ogniu, zbieramy szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, oddzielamy od
kości i kroimy na kawałki.
Marchew, głąb kalafiora i seler ścieramy na tarce o dużych
oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Por kroimy w piórka.
Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy do wywaru , gotujemy
przez kwadrans, po czym wrzucamy kapustę, wlewamy sok, pokrojone papryczki.
Gotujemy jeszcze 30 min, doprawiając kminkiem, solą i pieprzem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz