niedziela, 26 sierpnia 2018

Kapuśniak z pomidorami na żeberkach


Wszelkie fuzje w każdym daniu, na dodatek udane, są wielką przyjemnością dla nas. Kapuśniaki różne bywają…tak samo jest ze smakami. U nas jeden lubi z kiszonej i ze słodkiej, drugi preferuje słodką…Ponoć wyszło z…zaprawdę błogo :P









Składniki


  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duża marchew
  • 1 głąb kalafiora
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 4 ziemniaki
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka masła
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 330 ml soku pomidorowego
  • 2 papryczki pomarańczowe
  • kminek mielony
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Żeberka myjemy, dzielimy na paski, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l). Dodajemy ½ łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 30 min na średnim ogniu, zbieramy szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki.

      Marchew, głąb kalafiora i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
      Por kroimy w piórka.
      Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy do wywaru , gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy kapustę, wlewamy sok, pokrojone papryczki. Gotujemy jeszcze 30 min, doprawiając kminkiem, solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz