Niedawno skosztowaliśmy jej, od razu przypadła nam do gustu.
Tutaj ilości przypraw sami dobieramy. Każdy ma swój smak, dlatego jedni wolą
bardziej octową, drudzy bardziej słodszą.
Składniki
- 10 kg ogórków gruntowych
- 500 g marchewki
- 500 g cebuli
- 1 pęczek natki pietruszki
- 125 ml octu
- 125 ml oleju
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ogórki obieramy, kroimy na talarki, oprószamy solą,
odstawiamy na noc.
Na drugi dzień odcedzamy, dodajemy cebulę pokrojoną w
piórka, startą na dużych oczkach, marchew, posiekaną natkę. Dodajemy ocet, olej
i doprawiamy wg własnego uznania, cukrem, pieprzem ew. octem. Składniki dokładnie
łączymy, przekładamy do słoików, zakręcamy i pieczemy 35-40 min w 130°C.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz