poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Sałatka z ogórków na zimę


Niedawno skosztowaliśmy jej, od razu przypadła nam do gustu. Tutaj ilości przypraw sami dobieramy. Każdy ma swój smak, dlatego jedni wolą bardziej octową, drudzy bardziej słodszą.












Składniki

  • 10 kg ogórków gruntowych
  • 500 g marchewki
  • 500 g cebuli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 125 ml octu
  • 125 ml oleju
  • cukier
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Ogórki obieramy, kroimy na talarki, oprószamy solą, odstawiamy na noc.
      Na drugi dzień odcedzamy, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, startą na dużych oczkach, marchew, posiekaną natkę. Dodajemy ocet, olej i doprawiamy wg własnego uznania, cukrem, pieprzem ew. octem. Składniki dokładnie łączymy, przekładamy do słoików, zakręcamy i pieczemy 35-40 min w 130°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz