wtorek, 21 sierpnia 2018

Gruszki imbirowe

Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To pierwszy z nich.













Składniki

  • 1 kg twardych gruszek
  • 10 goździków
  • 1,5 szklanki octu winnego
  • 250 g cukru
  • 50 g świeżego imbiru
  • laska cynamonu
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • szczypta gałki muszkatołowej

    Przygotowanie

    1. Cytrynę wyszorowałem, wypłukałem, sparzyłem wrzątkiem. Następnie osuszyłem cienko obrałem. Skórkę cytrynową pokroiłem na cieniutkie paseczki.
      Korzeń imbiru obrałem, pokroiłem na plasterki. Gruszki umyłem, obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem gniazda nasienne.
      Z octu, 1,5 szklanki wody i cukru przygotowałem zalewę. Dodałem przyprawy i skórkę cytrynową, zagotowałem, zdjąłem z ognia. Połówki gruszek naszpikowałem goździkami, włożyłem do zalewy. Gotowałem na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Przełożyłem gruszki do wyparzonych słoików. Zalewę gotowałem następne 30 minut.
      Gorącym płynem zalałem owoce w słoikach, tak aby były w całości przykryte zalewą. Słoiki szczelnie zamknąłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz