poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Kukurydza z warzywami

Danie wegetariańskie. Sezon na kukurydzę w pełni.












Składniki

  • 750 g małych cukinii
  • 350 g fasolki szparagowej ( może być zielona albo żółta )
  • 2 duże kolby kukurydzy cukrowej
  • 750 g dojrzałych pomidorów
  • sól
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka ( można zastąpić 1-2 świeżymi paprykami chili )
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • czarny pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • opcjonalnie sok pomidorowy

    Przygotowanie


    1. Cukinie umyłem, oczyściłem, część pokroiłem na plastry, część w paski. Strąki fasoli umyłem, przełamałem na pół.

      Kolby kukurydzy oczyściłem z liści i włókien, gotowałem w osolonej wodzie 15 minut.
      Z pomidorów usunąłem trzpienie, sparzyłem je wrzącą wodą, obrałem ze skorki, pokroiłem w kostkę.

      Cebulę i czosnek po obraniu pokroiłem w kostkę. Paprykę rozkroiłem, oczyściłem z nasion. Pokroiłem w paski. Kolby kukurydzy osączyłem, pokroiłem na 2-centymetrowe kawałki.

      Rozgrzałem olej. Mieszając podsmażyłem cebule i czosnek. Dodałem cukinię, fasolkę i paprykę, dusiłem wszystko na średnim ogniu w odkrytym garnku.
      Kiedy warzywa zmiękły, dodałem pokrojone pomidory, pokrojone na kawałki kolby kukurydzy, koncentrat pomidorowy, doprawiłem solą, pieprzem i oregano. Garnek z warzywami zostawiłem na słabym ogniu jeszcze ok. 30 minut. W razie potrzeby warzywa należy podlać wodą lub sokiem pomidorowym. Podałem z bagietką, można z ryżem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza