niedziela, 29 lipca 2018

Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym

Fasolka w innej odsłonie. Sos boloński, a zamiast spaghetti fasolka.












Składniki

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża słodka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorów
  • 1 duża marchewka
  • 200 g małych pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • suszona bazylia, oregano, tymianek
  • parmezan
  • świeże oregano

    Przygotowanie


    1. W garnku z grubym dnem wytopiłem drobno pokrojony boczek. Wrzuciłem posiekaną cebulę, zeszkliłem, dodałem posiekany czosnek. Po minucie startą na średnich oczkach marchewkę. Jak marchewka zmiękła dodałem pokrojone w ćwiartki pieczarki i drobno pokrojony seler naciowy.. Dusiłem ok. 5 minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki i pestek, oprószyłem cukrem. Dusiłem, aż pomidory się rozpadły. Wlałem bulion, doprawiłem przyprawami i dalej dusiłem bez przykrycia, aż sos zgęstniał.

      Ugotowałem fasolkę w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedziłem. Ułożyłem na talerzu, polałem sosem, posypałem startym parmezanem i listkami oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz