środa, 25 lipca 2018

Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami

Botwinka w innej wersji, wzbogacona wiśniami.










Składniki

  • pęczek botwinki
  • 1 łyżka masła
  • 2 młode marchewki
  • 2 szklanki wiśni
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany do zupy
  • sól
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • cukier
  • kilkanaście bardzo małych młodych ziemniaków
  • garść posiekanego koperku

    Przygotowanie


    1. Botwinkę opłukałem, osuszyłem. Odciąłem buraczki, starłem na średnich oczkach. Botwinkę pokroiłem w wąskie paski.

      W garnku z grubym dnem rozgrzałem masło, dodałem marchewkę, pokrojone buraczki i wydrylowane wiśnie. Dusiłem ok. 8 minut. Zalałem bulionem, gotowałem ok. 10 minut.
      Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła.

      Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem do zupy.
      Doprawiłem solą, pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem.

      Ziemniaki młode, bardzo małe, ugotowałem z mundurkach. Wcześniej wyszorowanych. Po ostudzeniu przekroiłem je na pół, usmażyłem na maśle.

      Zupę podałem z smażonymi ziemniakami posypanymi pokrojonym koperkiem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza