Botwinkę opłukałem, osuszyłem. Odciąłem buraczki, starłem na średnich oczkach. Botwinkę pokroiłem w wąskie paski.
W garnku z grubym dnem rozgrzałem masło, dodałem marchewkę, pokrojone buraczki i wydrylowane wiśnie. Dusiłem ok. 8 minut. Zalałem bulionem, gotowałem ok. 10 minut.
Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła.
Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem do zupy.
Doprawiłem solą, pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem.
Ziemniaki młode, bardzo małe, ugotowałem z mundurkach. Wcześniej wyszorowanych. Po ostudzeniu przekroiłem je na pół, usmażyłem na maśle.
Zupę podałem z smażonymi ziemniakami posypanymi pokrojonym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz