No może troszkę roboty przy tej zupie jest, jednak czas
poświęcony przygotowaniu wynagrodzi Wam smak <3 Delikatny, wiosenny, boski.
Składniki
- 1/2 kg żołądków drobiowych
- 700 g zielonego groszku w strąkach
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 1 pełna łyżka mąki
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie
K
Żołądki drobiowe oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem
i kroimy w paski. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele
angielskie, ½ łyżeczki soli i gotujemy godzinę na wolnym ogniu, od momentu
zawrzenia. Zbieramy szumowiny.
Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Groszek wyjmujemy ze strączków.
Po godzinie wszystkie składniki dodajemy do zupy, gotujemy
do ich miękkości.
Mąkę podsmażamy na maśle, dolewamy wywaru z zupy,
rozprowadzamy i dodajemy do całości. Szybko łączymy i zagotowujemy.
Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz