wtorek, 26 czerwca 2018

Zupa z groszku na żołądkach drobiowych


No może troszkę roboty przy tej zupie jest, jednak czas poświęcony przygotowaniu wynagrodzi Wam smak <3 Delikatny, wiosenny, boski.










Składniki

  • 1/2 kg żołądków drobiowych
  • 700 g zielonego groszku w strąkach
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 pełna łyżka mąki
  • koperek
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. K
      Żołądki drobiowe oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli i gotujemy godzinę na wolnym ogniu, od momentu zawrzenia. Zbieramy szumowiny.

      Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki.
      Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
      Groszek wyjmujemy ze strączków.

      Po godzinie wszystkie składniki dodajemy do zupy, gotujemy do ich miękkości.

      Mąkę podsmażamy na maśle, dolewamy wywaru z zupy, rozprowadzamy i dodajemy do całości. Szybko łączymy i zagotowujemy.

      Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Podajemy z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz