Uwielbiamy smaki orientu, to połączenie sosów i przypraw. No
w sumie połączenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy.
Kuchnia fusion daje wiele możliwości.
Składniki
- 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
 
- 4 ziemniaki średniej wielkości
 
- 1/4 małego kalafiora
 
- 4 liście kapusty pekińskiej
 
- 2 łodygi selera naciowego
 
- 100 g boczniaków
 
- 2 ząbki czosnku
 
- 2 szalotki
 
- 50 ml oleju sezamowego
 
- 2 łyżki sosu sojowego
 
- 1 łyżka cukru palmowego
 
- 2 łyżki sosu ostrygowego
 
- 1 łyżka suszonej kolendry
 
- 100 ml wrzątku
 
- 50 ml zimnej wody 
 
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Fasolkę oczyszczamy.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Kapustę szatkujemy.
Seler kroimy w plasterki.
Grzyby kroimy w paski.
Czosnek kroimy w plasterki.
Szalotki kroimy w piórka.
Na rozgrzany olej ( palnik na maksimum ) wrzucamy osuszone
ziemniaki. Po minucie dodajemy sos sojowy. Chwilę smażymy, dodajemy pozostałe
warzywa z grzybami, chwilę smażymy, cały czas mieszamy. Następnie wlewamy wrzątek,
dodajemy kolendrę, cukier palmowy i dusimy pod przykryciem 10 min, co jakiś czas
mieszamy. Po 10 min dodajemy sos ostrygowy, dokładnie łączymy. Dusimy jeszcze 5
min.
W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do dania,
zagęszczamy. Zagotowujemy. 
Podajemy od razu po przygotowaniu.
 
 
- 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz