wtorek, 26 czerwca 2018

Fasolka szparagowa po tajsku


Uwielbiamy smaki orientu, to połączenie sosów i przypraw. No w sumie połączenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy. Kuchnia fusion daje wiele możliwości.








Składniki

  • 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1/4 małego kalafiora
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 100 ml wrzątku
  • 50 ml zimnej wody 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Przygotowanie


    1. Fasolkę oczyszczamy.
      Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.
      Kalafior dzielimy na różyczki.
      Kapustę szatkujemy.
      Seler kroimy w plasterki.
      Grzyby kroimy w paski.
      Czosnek kroimy w plasterki.
      Szalotki kroimy w piórka.

      Na rozgrzany olej ( palnik na maksimum ) wrzucamy osuszone ziemniaki. Po minucie dodajemy sos sojowy. Chwilę smażymy, dodajemy pozostałe warzywa z grzybami, chwilę smażymy, cały czas mieszamy. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy kolendrę, cukier palmowy i dusimy pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszamy. Po 10 min dodajemy sos ostrygowy, dokładnie łączymy. Dusimy jeszcze 5 min.
      W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do dania, zagęszczamy. Zagotowujemy.
      Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza