Delikatny smak zupy, wspaniałe boczniaki, podsmażone na
maśle i ten zapach lubczyku <3 Kochamy <3
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 150 g boczniaków
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 1 duża marchew
- 150 g serka twarogowego z ziołami
- 1 łyżka mąki
- świeży lubczyk
- sól, pieprz
Przygotowanie
Żeberka myjemy, kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy ½
łyżeczki soli i gotujemy 30 min od zawrzenia. Zbieramy szumowiny.
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min.
Boczniaki kroimy w paski, podsmażamy na rozgrzanym maśle z
posiekaną cebulą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z
grubo poszatkowaną kapustą i startą na dużych oczkach, marchewką. Gotujemy do
miękkości warzyw.
Serek rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy
mąkę i mieszamy na gładko. Dodajemy do zupy, podgrzewamy cały czas mieszając.
Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym lubczykiem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz