wtorek, 5 czerwca 2018

Konfitura truskawkowa z rumem

Inna wersja konfitury truskawkowej, troszkę wzmocniona.











Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 2 kg cukru
  • rum
  • sok z cytryny

    Przygotowanie

    1. Truskawki pozbawiłem ogonków, opłukałem w rumie. Ułożyłem na sicie. Zagotowałem gesty syrop, na wrzący wrzuciłem truskawki, gotowałem na silnym ogniu 5 minut, zestawiłem , zebrałem szumowiny, po 10 minutach jeszcze raz zagotowałem, odstawiłem, ponownie zagotowałem, ponownie zebrałem szumowiny i odstawiłem do następnego dnia.
      Zanim ostygną, trzeba potrząsać rondlem, dzięki temu truskawki wypełnią się sokiem.
      Na drugi dzień przełożyłem truskawki na talerz, sok przecedziłem przez płótno. Zagotowałem sok, włożyłem truskawki, wlałem rum (sporo), gdy zakipiały powinny być przejrzyste, a syrop w miarę gęsty. Jeśli ktoś nie lubi tak bardzo słodkiej konfitury, to można dodać sok z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz