sobota, 9 czerwca 2018

Kasza bulgur z kurczakiem


Proste danie, nie tylko fajne, bo jest szybkie i proste…jest pełne smaków i aromatów. Rewelacyjnie smakuje na ciepło, świetnie nadaje się też na drugie śniadanie do pracy, pełniąc rolę sałatki. Kilka chwil i gotowe.









Składniki

  • 200 g kaszy bulgur z vermicelli
  • 400 g białej fasoli konserwowej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka szpiczasta
  • 4 filety udka kurczaka bez kości
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 20 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. O
      Kaszę gotujemy 1-2 min krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy.

      Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy.

      Paprykę kroimy w piórka.

      Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy 5-6 min na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego i pasty curry, pod koniec dodajemy sos ostrygowy.

      Do kurczaka dodajemy kaszę, fasolę, kukurydzę, paprykę i smażymy kilka minut, często mieszając. Na koniec całość wzbogacamy posiekaną natką pietruszki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza