Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny. Ugotowałem do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności należy dolać wodę Buraczki umyłem, osuszyć, każdy zawinąłem w folię aluminiową, ułożyłem na blasze do pieczenia i zapiekałem do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Po ostudzeniu obrałem, pokroiłem w dość grubą kostkę..
Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, gotowałem do miękkości.
Dodałem obraną pietruszkę, obraną oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotowałem przez 10 minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Zagotowałem, dodałem fasolę wraz z wywarem i gotowałem przez ok. 10 minut, do miękkości warzyw.
Dodałem buraczki, pokrojoną natkę pietruszki oraz naturalny sok pomidorowy. Gotowałem na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.
Do zupy wlałem śmietanę rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawiłem solą i pieprzem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz