wtorek, 12 czerwca 2018

Frużelina z czereśni

Czereśni w tym roku sporo. Można z nich przygotować taką frużelinę.









Składniki

  • 2 kg czereśni
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml zimnej wody

    Przygotowanie

    1. Czereśnie wydrylowałem, przełożyłem do garnka zasypałem cukrem, wymieszałem. Odstawiłem na 2 godziny, aby puściły soki. Następnie doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodałem mąkę rozrobioną z wodą. Zagotowałem, cały czas mieszając. Frużelinę przełożyłem do słoików, zakręciłem i pasteryzowałem 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Zostawiłem w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

2 komentarze: