sobota, 9 czerwca 2018

Tzatziki

Ten sos uwielbia większość, my również. Kiedyś kosztowaliśmy go na przepięknej wyspie Kos i wyobraźcie sobie, że identyczny nam wyszedł.











Składniki

  • 500 ml jogurt
  • 4 średnie ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 5-6 listków mięty
  • pół cytryny
  • sól

    Przygotowanie

    1. Ogórki obrałem, starłem na tarce na grubych oczkach, przełożyłem na sitko, poskigórki Ogórki obrałem, starłem na tarce na grubych oczkach, przełożyłem na sitko, posoliłem, odstawiłem do osączenia. Jogurt wlałem do salaterki ,miętę posiekałem i wrzuciłem do jogurtu. Czosnek obrałem, rozgniotłem w moździerzu z oliwą i szczyptą soli. Ogórki i czosnek dodałem do jogurtu wcisnąłem cytrynę, dosoliłem .Zasada jest taka, żeby było czuć delikatnie ogórek, mięte i czosnek. Podajemy dobrze schłodzony.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza