czwartek, 7 czerwca 2018

Spaghetti z botwinką


Kolejne, trafne połączenie kuchni polskiej i włoskiej. Delikatny smak botwiny, otulony włoskimi smakami <3










Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść orzechów piniowych
  • 40 g startego parmezanu (do pesto)
  • 100 ml oliwy
  • listki majeranku (1 łyżka)
  • parmezan
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.

      Botwinę myjemy (bez buraków), osuszamy i kroimy.

      Czosnek siekamy.

      Orzechy prażymy na suchej patelni.

      Botwinę, ser, czosnek, orzechy, liście majeranku, oliwę, przekładamy do blendera, miksujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Do makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Podajemy ze startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz