środa, 30 maja 2018

Ziemniaki z młodą kapustą i brokułem


Pyszny dodatek do mięsa, idealnie sprawdzi się też w roli samodzielnego dania.










Składniki

  • 7 młodych ziemniaków
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 główki kapusty młodej
  • 1/4 brokułu
  • 1 por
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • koperek
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. M
      W garnku gotujemy 400 ml wody.
      Ziemniaki obieramy, większe kroimy, dodajemy do wody razem z  pokrojoną na plasterki marchewką. Następnie wrzucamy grubo poszatkowaną kapustę oraz różyczki brokułu.
      Mieszamy i gotujemy przez chwilę.
      Później dodajemy por, pokrojony na plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, pieprz i kminek. Gotujemy 3 min.
      Dodajemy szczyptę soli, mieszamy i gotujemy kolejne 3 min. Mieszamy razem posiekaną natką pietruszki, kurkumę, mieszamy i gotujemy przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Podajemy z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz