wtorek, 29 maja 2018

Zapiekanka makaronowa z truskawkami


Jak my kochamy tę porę roku. Wszystko takie zielone, piękne, świeże i pachnące. No i te truskawki <3 nawet po ciężkiej pracy w polu, ich zbieranie, zapach i ten słodki smak, nie pozwolił nam ich „znielubić”. Zawsze zbierało je się nie dla pieniędzy, lecz dla samych owoców. Pamiętamy…4 koszyczki dla właściciela, piąty dla nas. Teraz miło się to wspomina. Może stąd sentyment do dań z truskawkami. Często w domu robiło się makaron ze śmietaną i truskawkami. Teraz postanowiliśmy odświeżyć to danie, lekko podkręcając parmezanem i…Ciekawi? To czytajcie.










Składniki


  • 350 g makaronu fusilli
  • 500 g świeżych truskawek
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka 3,2 %
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 40 g startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Przygotowanie

    1. Makaron gotujemy kilka minut mniej, niż jest to na opakowaniu. Oczywiście w mocno osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski.

      Śmietanę mieszamy z mlekiem i ksylitolem. Dodajemy umyte truskawki, szypułki usuwamy po myciu. Większe kroimy, dodajemy do śmietany z cukrem i mieszamy.

      Do sosu, dodajemy makaron, dokładnie łączymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

      Zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.  Następnie posypujemy startym parmezanem i zapiekamy jeszcze 10 min.

      I tutaj składnik, który idealnie komponuje się z truskawkami. Posypujemy posiekanym lubczykiem, wymieszanym z cynamonem.

      Podajemy od razu po przygotowaniu.




2 komentarze: