Cykorie oczyściłem, wyciąłem gorzkie środki.
Przygotowałem rondel o takiej wielkości, aby można było ułożyć w nim
cykorie jedna warstwą.
Odłożyłem odrobinę masła, reszta grubo rozsmarowałem na dnie rondla.
Wyciąłem krążek z pergaminu o średnicy równej średnicy rondla,
posmarowałem go resztą masła, odłożyłem. Do rondla włożyłem cykorie,
doprawiłem pieprzem, sola i cukrem, polałem sokiem z cytryny i wodą.
Przykryłem pergaminem, natłuszczoną stroną do dołu.
Na papierze położyłem talerz. Rondel przykryłem pokrywką. Gotowałem na
małym ogniu 30-45 minut, aż cykorie zrobiły się miękkie jak masło. Jeśli
trzeba to dolewamy trochę wody.
W połowie czasu gotowania odwróciłem cykorie na drugą stronę. Ostrożnie
usunąłem talerz i papier. Garnek już bez pokrywki ustawiłem na ogniu,
podgrzewałem, aż sos zmienił się w ciemny syrop. Cykorie odwracałem
kilkakrotnie, aby skarmelizowały się z każdej strony. Posypałem natką
pietruszki i od razu podałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz