wtorek, 29 maja 2018

Cykorie po flamandzku

Kuchnia belgijska










Składniki

  • 6 cykorii
  • 5 łyżek masła
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pół filiżanki wody
  • pół łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Przygotowanie

    1. Cykorie oczyściłem, wyciąłem gorzkie środki. Przygotowałem rondel o takiej wielkości, aby można było ułożyć w nim cykorie jedna warstwą.
      Odłożyłem odrobinę masła, reszta grubo rozsmarowałem na dnie rondla. Wyciąłem krążek z pergaminu o średnicy równej średnicy rondla, posmarowałem go resztą masła, odłożyłem. Do rondla włożyłem cykorie, doprawiłem pieprzem, sola i cukrem, polałem sokiem z cytryny i wodą. Przykryłem pergaminem, natłuszczoną stroną do dołu.
      Na papierze położyłem talerz. Rondel przykryłem pokrywką. Gotowałem na małym ogniu 30-45 minut, aż cykorie zrobiły się miękkie jak masło. Jeśli trzeba to dolewamy trochę wody.
      W połowie czasu gotowania odwróciłem cykorie na drugą stronę. Ostrożnie usunąłem talerz i papier. Garnek już bez pokrywki ustawiłem na ogniu, podgrzewałem, aż sos zmienił się w ciemny syrop. Cykorie odwracałem kilkakrotnie, aby skarmelizowały się z każdej strony. Posypałem natką pietruszki i od razu podałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz