sobota, 26 maja 2018

Kapuśniak z żółtą soczewicą


Lubicie gęściochy? My kochamy. Treściwe są i pełne smaku. Postanowiliśmy trochę odświeżyć nasz kochany kapuśniak, dodając do niego rewelacyjną, żółtą soczewicę. Co wyszło? Spróbujcie sami ;)













Składniki

  • 300 g surowego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 pętko kiełbasy rzeszowskiej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 100 g soczewicy żółtej
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. A
      Na pierwszy rzut lecimy z boczkiem, który kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, wytapiamy tłuszcz, dodajemy rozgniecione i obrane ząbki czosnku, ziemniaki pokrojone w kostkę, wtedy aromaty przejdą. Chwilę smażymy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez kwadrans.
      Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z soczewicą. Gotujemy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz