Lubicie gęściochy? My kochamy. Treściwe są i pełne smaku.
Postanowiliśmy trochę odświeżyć nasz kochany kapuśniak, dodając do niego
rewelacyjną, żółtą soczewicę. Co wyszło? Spróbujcie sami ;)
Składniki
- 300 g surowego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 pętko kiełbasy rzeszowskiej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 1,7 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 100 g soczewicy żółtej
- sól, pieprz
Przygotowanie
A
Na pierwszy rzut lecimy z boczkiem, który kroimy w kostkę.
Podsmażamy na patelni, wytapiamy tłuszcz, dodajemy rozgniecione i obrane ząbki
czosnku, ziemniaki pokrojone w kostkę, wtedy aromaty przejdą. Chwilę smażymy,
po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół
plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą
pietruszkę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy
przez kwadrans.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z
soczewicą. Gotujemy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz