czwartek, 31 maja 2018

Prawdziwki zapiekane z młodymi ziemniakami

Jak ten czas szybko leci...niedawno zbieraliśmy, za chwilę zaś zbierać będziemy. Uwielbiamy grzyby, przede wszystkim zbierać. Zapiekankę gorąco polecamy miłośnikom leśnych smaków.












Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pół kg prawdziwków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • pół litra smietany 30 %
  • ser żółty do posypania
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

    1. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w pół plasterki ( o grubości 1 cm ), przesmażyłem na oliwie, ok. 10 minut, delikatnie mieszając.
      W garnku zagotowałem śmietankę. Wrzuciłem przesmażone ziemniaki.
      Grzyby i cebulę pokrojone w kostkę wraz z posiekanym czosnkiem przesmażyłem na oliwie ( duży ogień, aby szybko odparowała woda ). Smażyłem 10 minut , cały czas mieszając. Dodałem ziemniaki. Doprawiłem sola, pieprzem i tymiankiem. Gotowałem na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając.
      Formę do zapiekania wysmarowałem masłem, posypałem tarta bułką, przełożyłem do niej ziemniaki z grzybami. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Po tym czasie posypałem startym serem, piekłem jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuścił. Po wyjęciu posypałem pokrojona natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz