Prawdziwki zapiekane z młodymi ziemniakami
Jak ten czas szybko leci...niedawno zbieraliśmy, za chwilę zaś zbierać będziemy. Uwielbiamy grzyby, przede wszystkim zbierać. Zapiekankę gorąco polecamy miłośnikom leśnych smaków.
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- pół kg prawdziwków
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- czubata łyżeczka suszonego tymianku
- pół litra smietany 30 %
- ser żółty do posypania
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Przygotowanie
         
Ziemniaki obrałem, pokroiłem w pół plasterki ( o grubości 1 cm ), przesmażyłem na oliwie, ok. 10 minut, delikatnie mieszając.
 W garnku zagotowałem śmietankę. Wrzuciłem przesmażone ziemniaki.
 Grzyby i cebulę pokrojone w kostkę wraz z posiekanym czosnkiem 
przesmażyłem na oliwie  ( duży ogień, aby szybko odparowała woda ). 
Smażyłem 10 minut , cały czas mieszając. Dodałem ziemniaki. Doprawiłem 
sola, pieprzem i tymiankiem. Gotowałem na wolnym ogniu 10 minut, często 
mieszając.
 Formę do zapiekania wysmarowałem masłem, posypałem tarta bułką, 
przełożyłem do niej ziemniaki z grzybami. Zapiekałem w temperaturze 180 
stopni około 15 minut. Po tym czasie posypałem startym serem, piekłem  
jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuścił. Po wyjęciu posypałem pokrojona 
natką pietruszki.
 
- 
 
 
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz