wtorek, 17 kwietnia 2018

Zupa cebulowa z grzankami

Kuchnia francuska. Pyszna zupa cebulowa.Do tego chrupiące czosnkowe grzanki z dodatkiem sera.









Składniki

  • 4 duże cebule
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml wytrawnego sherry
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • Grzanki ; 5 kromek bagietki
  • 50 g żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szałwia
  • natka pietruszki
  • tymianek

    Przygotowanie

    1. Obrałem cebule, pokroiłem w cienkie plasterki. W dużym rondlu roztopiłem masło, dodałem cebulę, usmażyłem na złoty kolor. Dodałem cukier, dwa obrane i posiekane ząbki czosnku oraz po szczypcie tymianku i szałwii. Całość oprószyłem mąką, zasmażyłem przez minutę, ciągle mieszając. Wlałem ocet, dusiłem 2 minuty. Dodałem bulion wołowy oraz białe wino i sherry. Wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 30 minut na małym ogniu.
      Bagietkę pokroiłem na kromeczki, natarłem je przekrojonym ząbkiem czosnku, skropiłem oliwą, ułożyłem na blaszce, posypałem startym żółtym serem. Zapiekałem w temperaturze 200 stopni C przez 5 minut, aby grzanki zbrązowiały i stałe się chrupiące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz