Taki nasz miszmasz na temat żurku.
Składniki
- 500 g wędzonych żeberek
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 300 g kapusty kiszonej
- 500 ml żuru
- 100 g mrożonych kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- kminek mielony
- sól,pieprz
Przygotowanie
Mięso wkładamy do zimnej wody (1,2 l), wrzucamy liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy
mięso od kości.
Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny,
gotujemy aż będą jędrne.
Kapustę odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do
zupy razem z grzybami i gotujemy wszystko do miękkości.
Zakwas na żur lekko rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do
garnka, dokładnie łącząc.
Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do zupy razem z
mięsem, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem.
Podajemy z ziemniakami hasselback.
Hasselback- Ziemniaki dokładnie oczyszczamy, nacinamy w
poprzek (nie do końca) na 3 mm
plastry, nacieramy masłem i pieczemy 80 min w temp 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz