Taki nasz miszmasz na temat żurku. 
Składniki
- 500 g wędzonych żeberek
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 300 g kapusty kiszonej
- 500 ml żuru
- 100 g mrożonych kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- kminek mielony
- sól,pieprz
Przygotowanie
 
- 
 - 
Mięso wkładamy do zimnej wody (1,2 l), wrzucamy liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy
mięso od kości. - 
Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny,
gotujemy aż będą jędrne. - 
Kapustę odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do
zupy razem z grzybami i gotujemy wszystko do miękkości. - 
Zakwas na żur lekko rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do
garnka, dokładnie łącząc. - 
Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do zupy razem z
mięsem, mieszamy. - 
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. - 
Podajemy z ziemniakami hasselback. - 
 
 - 
 - 
Hasselback- Ziemniaki dokładnie oczyszczamy, nacinamy w
poprzek (nie do końca) na 3 mm
plastry, nacieramy masłem i pieczemy 80 min w temp 200°C. 
 
 - 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz