piątek, 6 kwietnia 2018

Skrzydełka a’la pina colada


Zamysł był jeden, skrzydełka…takie pieczone, zjarane lotki…kątem oka Mullermilch…jakieś nowe, pina colada…blah, blah, blah…Noc, bezsenna noc…Kimona marcuje się…i taki oto pomysł wpadł :P











Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 duże szalotki
  • 1 główka czosnku
  • 1 mała puszka ananasa krojonego
  • 400 g mleka Mullermilch a'la pina colada
  • tabasco
  • 1 garść papai z zalewy

    Przygotowanie


    1. Skrzydełka myjemy, oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Marynujemy w sosie sojowym przez 60 min. Ponownie osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy w naczyniu żaroodpornym razem z pokrojonymi na ćwiartki szalotkami i przekrojoną na pół główką czosnku.
      Ananas razem z zalewą mieszamy z mlekiem, dodajemy kilka kropli tabasco, papaję, mieszamy i wylewamy na mięso.
      Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Wstępnie pieczemy 30 min.
      Później włączamy termoobieg na 20 min.
      Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz