niedziela, 22 kwietnia 2018

Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym

Jeszcze do lata troszkę, ale temperatury kwietniowe prawie letnie. Zatem proponujemy chłodnik na jogurcie naturalnym.











Składniki

  • 1 pęczek botwiny
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sok z połowy cytryny
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 ml kwaśnej smietany 12 %
  • 4 rzodkiewki
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • sok z cytryny do doprawienia

    Przygotowanie

    1. Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem ich.
      Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem ich.
      Odciąłem łodygi i liście, pokroiłem je dość drobno ( w kawałki ok. 5 mm ).
      Niedobrane buraczki wrzuciłem do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotowałem 5 minut, po czym wyłowiłem je, wystudziłem. Obrałem ze skórki, pokroiłem drobną kostkę.
      Bulion ponownie zagotowałem, wrzuciłem posiekaną botwinkę, blanszowałem przez 2 minuty. Odcedziłem, bulion zachowałem. Połączyłem z buraczkami. Wystudziłem, schłodziłem bulion, wymieszałem go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki starłem na tarce o grubych oczkach, ogórka pokroiłem w kosteczkę, koperek i szczypiorek posiekałem. Połączyłem wszystkie składniki, doprawiłem solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
      Przykryłem przezroczystą folią, wstawiłem do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza