Jak my kochamy eksperymenty <3 Kluski z selera? Dlaczego
nie? Sos grochowy? Uwierzcie, wyszedł wyśmienity <3
Składniki
- 1 duży seler korzeniowy (ok 1 kg)
- około 250 g mąki ziemniaczanej
- 200 g grochu zielonego (połówki)
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 młode marchewki
- 200 g boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie
Seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki
gotujemy ,robimy puree (najlepiej
przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy i
studzimy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki ,w każdej palcem robimy dołek.
Wrzucamy na osolony wrzątek ,gotujemy 5-7 min od wypłynięcia na powierzchnię.
Groch moczymy przez noc w zimnej wodzie (około 500 ml). Całość przelewamy do
garnka i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy na jednolitą masę.
Pieczarki kroimy na plasterki, marchewki w
krążki, cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie
składniki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy do sosu i podgrzewamy. W
razie potrzeby sos rozrzedzamy lub redukujemy, w zależności od preferencji
kulinarnych. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz