wtorek, 24 kwietnia 2018

Kluski śląskie z selera w sosie grochowym


Jak my kochamy eksperymenty <3 Kluski z selera? Dlaczego nie? Sos grochowy? Uwierzcie, wyszedł wyśmienity <3








Składniki


  • 1 duży seler korzeniowy (ok 1 kg)
  • około 250 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g grochu zielonego (połówki)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 młode marchewki
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki gotujemy ,robimy  puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy i studzimy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki ,w każdej palcem robimy dołek. Wrzucamy na osolony wrzątek ,gotujemy 5-7 min od wypłynięcia na powierzchnię.

      Groch moczymy przez noc w zimnej wodzie (około 500 ml). Całość przelewamy do garnka i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy na jednolitą masę.

      Pieczarki kroimy na plasterki, marchewki w krążki, cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy do sosu i podgrzewamy. W razie potrzeby sos rozrzedzamy lub redukujemy, w zależności od preferencji kulinarnych. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz