sobota, 3 lutego 2018

Zakwas buraczany

Zawsze korzystamy ze sprawdzonego przepisu. Tym razem skorzystaliśmy z innego, równie dobrego. Polecamy ;)










Składniki

  • 3 litry letniej, przegotowanej wody
  • 1 kg buraków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 30 g chrzanu
  • 250 ml kwasu z ogórków kiszonych
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka kminku (całego)
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

    Przygotowanie

    1. Buraki, marchew, pietruszkę obieramy, kroimy na plastry.
      Chrzan oczyszczamy, kroimy na kawałki (julenka).
      Czosnek obieramy, tzn. nożem go „spłaszczamy, wtedy łatwiej brać.
      Warzywa przekładamy do naczynia z kamionki (wcześniej wyparzonego), dodajemy szklankę kwasu z ogórków, przyprawy, zalewamy letnią wodą.
      Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 5-6 dni.
      Powstały kożuch usuwamy, kwas przecedzamy przez drobne sito.
      W lodówce możemy go przechowywać maksymalnie do 6 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz