Zawsze korzystamy ze sprawdzonego przepisu. Tym razem
skorzystaliśmy z innego, równie dobrego. Polecamy ;)
Składniki
- 3 litry letniej, przegotowanej wody
- 1 kg buraków
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 30 g chrzanu
- 250 ml kwasu z ogórków kiszonych
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka kminku (całego)
- 3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
Przygotowanie
Buraki, marchew, pietruszkę obieramy, kroimy na plastry.
Chrzan oczyszczamy, kroimy na kawałki (julenka).
Czosnek obieramy, tzn. nożem go „spłaszczamy, wtedy łatwiej
brać.
Warzywa przekładamy do naczynia z kamionki (wcześniej
wyparzonego), dodajemy szklankę kwasu z ogórków, przyprawy, zalewamy letnią
wodą.
Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 5-6 dni.
Powstały kożuch usuwamy, kwas przecedzamy przez drobne sito.
W lodówce możemy go przechowywać maksymalnie do 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz