niedziela, 4 lutego 2018

Karp w sosie słodko-kwaśnym

Karp na chiński sposób
















Składniki

  • 1 kg karpia
  • 200 g imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • olej
  • Sos : 2 paryki chili
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g imbiru
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 175 ml bulionu
  • półtora łyżeczki mąki kukurydzianej
  • przyprawa 5 smaków
  • sól

    Przygotowanie

    1. Marynata : połączyłem starty imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby.

      Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie
      oczyściłem i drobno posiekałem czosnek, imbir, dymki i chilli na sos. Rozgrzałem 2 łyżki oleju, włożyłem przygotowane składniki. Smażyłem 2 minuty, zalałem octem. Dodałem bulion wymieszany z mąką kukurydzianą, zagotowałem. Sos doprawiłem solą i pieprzem oraz przyprawą chińską 5 smaków.
    2. Karpia oprószyłem mąką kukurydzianą, zanurzyłem w zmiksowanym cieście, smażyłem na oleju po 8 minut z każdej strony. Podałem na ogrzanym talerzu z ryżem , polałem gorącym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz