Jak tylko zobaczyliśmy groszek, to od pomyśleliśmy o zupie.
Miało być tak zwyczajnie, wyszło jak to u nas…zwyczajnie na nasz sposób.
Składniki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka startego imbiru
- 300 g groszku cukrowego
- kilka grzybów mun
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 200 g krewetek koktajlowych
- 2 kapusty pak choi
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100 g makaronu ryżowego
- dymka
- sos rybny
- pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu
lub tak jak u nas: zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 min dłużej niż na
opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Kapusty parzymy we wrzątku z dodatkiem cukru (najlepiej
przekroić je na pół).
W dużym rondlu rozgrzewamy olej.
Następnie dodajemy pastę curry, starty imbir, pokrojony na
mniejsze kawałki groszek, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun.
Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion,
krewetki i gotujemy przez 15 min na średnim ogniu.
Zupę doprawiamy sosem rybnym i pieprzem.
Podajemy z makaronem, kapustą, jajkiem i dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz