piątek, 9 lutego 2018

Orientalna zupa z groszkiem cukrowym

Jak tylko zobaczyliśmy groszek, to od pomyśleliśmy o zupie. Miało być tak zwyczajnie, wyszło jak to u nas…zwyczajnie na nasz sposób.









Składniki

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 300 g groszku cukrowego
  • kilka grzybów mun
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g makaronu ryżowego
  • dymka
  • sos rybny
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu lub tak jak u nas: zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 min dłużej niż na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
      Kapusty parzymy we wrzątku z dodatkiem cukru (najlepiej przekroić je na pół).
      W dużym rondlu rozgrzewamy olej.
      Następnie dodajemy pastę curry, starty imbir, pokrojony na mniejsze kawałki groszek, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez 15 min na średnim ogniu.
      Zupę doprawiamy sosem rybnym i pieprzem.
      Podajemy z makaronem, kapustą, jajkiem i dymką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz