Bardzo lubimy je, jako dodatek do obiadu. Świetnie też
sprawdzają się jako przekąska z sosem czosnkowym.
Składniki
- 500-600 g ziemniaków
- 700 ml zimnej wody
- 2 łyżki cukru
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka czerwonej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w „łodeczki”.
Wodę mieszamy z cukrem, wkładamy do niej ziemniaki i
odstawiamy na min pół godziny.
Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Olej mieszamy z przy prawami, dodajemy do ziemniaków,
ponownie mieszamy. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C z termoobiegiem, na
środkowej półce.
Uwielbiam pieczone ziemniaczki. ;)
OdpowiedzUsuń