piątek, 9 lutego 2018

Pieczone ziemniaki

Bardzo lubimy je, jako dodatek do obiadu. Świetnie też sprawdzają się jako przekąska z sosem czosnkowym. 








Składniki

  • 500-600 g ziemniaków
  • 700 ml zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w „łodeczki”.
      Wodę mieszamy z cukrem, wkładamy do niej ziemniaki i odstawiamy na min pół godziny.
      Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
      Olej mieszamy z przy prawami, dodajemy do ziemniaków, ponownie mieszamy. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
      Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C z termoobiegiem, na środkowej półce.

1 komentarz: