poniedziałek, 12 lutego 2018

Kapuśniak ze świeżej kapusty po rosyjsku

Danie z kuchni rosyjskiej










Składniki

  • pół głowki białej kapusty
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • cebula
  • biała rzepa
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 l bulionu wołowego
  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • koperek

    Przygotowanie

    1. Łodygi selera, marchew oraz rzepę obrałem, pokroiłem w słupki, a obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa obsmażyłem na maśle, przełożyłem do garnka, zalałem bulionem i szklanką wody, gotowałem 30 minut.

      Poszatkowaną kapustę dodałem do gotującej się zupy. Dodałem pieprz, ziele angielskie, sól, i liść laurowy. Gotowałem kilka minut. W międzyczasie obrałem jabłka, wypestkowałem, pokroiłem w drobną kostkę, dołożyłem do zupy.
    2. Gotowałem kapuśniak jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania wlałem do niej kwas ogórkowy, zagotowałem. Podałem z razowym chlebem. Przed podaniem posypałem posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz