Danie zadowoli wielbicieli wątróbki, szczególnie drobiowej.
Składniki
- 600 g wątróbki indyczej
- 2 gruszki
- 100 g wędzonej szynki
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- 700 ml rosołu drobiowego
- 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na maśle,
dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Następnie dodajemy wątróbkę,
lekko podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę szynką, zalewamy gorącym rosołem.
Dusimy przez chwilę dodajemy posiekaną natkę. Śmietanę rozrabiamy z mąką,
hartujemy z sosem. Całość wlewamy do gulaszu, dokładnie łączymy. Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz