czwartek, 1 lutego 2018

Gulasz z indyczych wątróbek

Danie zadowoli wielbicieli wątróbki, szczególnie drobiowej.









Składniki

  • 600 g wątróbki indyczej
  • 2 gruszki
  • 100 g wędzonej szynki
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 700 ml rosołu drobiowego
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
      Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Następnie dodajemy wątróbkę, lekko podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę szynką, zalewamy gorącym rosołem. Dusimy przez chwilę dodajemy posiekaną natkę. Śmietanę rozrabiamy z mąką, hartujemy z sosem. Całość wlewamy do gulaszu, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz