piątek, 9 lutego 2018

Fritole – pączki weneckie

Pączki w wersji weneckiej.












Składniki

  • 50 g rodzynek
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • olej do smażenia
  • cukier puder

    Przygotowanie

    1. Rodzynki zalałem na 15 minut gorącą wodą, odsączyłem. Wymieszałem mąkę, sól, cukier, jajko, drożdże i rodzynki.
      Wyrobiłem ciasto, stopniowo dolewając mleka. Ciasto przełożyłem do natłuszczonej miski, przykryłem ściereczką, odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    2. Po wyrośnięciu jedną łyżką nabierałem porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwałem do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smażyłem z obu stron, odsączyłem na papierowym ręczniku, posypałem cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie^^ Nigdy o nich nie słyszałam, ale muszę przepis koniecznie wypróbować!!!
    Pozdrawiam cieplutko ^^

    https://zzyciaawzietee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń