czwartek, 25 stycznia 2018

Sałatka z kozim serem i grzankami

Kuchnia francuska












Składniki

  • pół główki sałaty masłowej
  • pół główki sałaty karbowanej
  • garść liści rukoli
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g koziego sera z czosnkiem
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • Sos : 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • Grzanki : 4 czerstwe kromki bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy

    Przygotowanie

    1. Sok z cytryny wymieszałem ze szczyptą soli, aż całkowicie się rozpuściła. Ciągle mieszając wlałem oliwę. Sos doprawiłem do smaku musztardą i pieprzem.

      Sałaty i ukolę opłukałem, dokładnie osuszyłem. Liście porwałem na kawałki. Umyte pomidory pokroiłem na cząstki, obraną cebulę w cienkie talarki. Kozi ser podzieliłem na małe kawałki. Tak przygotowane składniki włożyłem do miski z sosem, posypałem natką i delikatnie wymieszałem.

    2. Czerstwe kromki bułki natarłem z obydwu stron czosnkiem, pokroiłem w drobną kostkę.
      Na patelni rozgrzałem oliwę. Wrzuciłem pieczywo, usmażyłem na rumiano.
      Przygotowaną sałatkę posypałem ciepłymi grzankami. Podałem od razu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz