Takie naleśniki to zawsze coś innego. Fajne połączenie
farszu z pierogów z naleśnikiem.
Składniki
- Naleśniki:
- 500-600 ml mleka
kilka łyżek mąki
łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
jajko
olej do smażenia
szczypta soli
- Farsz:
- 500 g ziemniaków
150 g białego sera
1 cebula
4 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
- Omasta:
- 500 g boczku surowego
- 2 cebule
- 50 ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Naleśniki:
Mleko dokładnie mieszamy z mąką
,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na
rozgrzanym oleju kokosowym.
Farsz:
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku
(najlepiej dzień wcześniej).
Ziemniaki razem z serem przepuszczamy
przez maszynkę do mielenia.
Cebulę siekamy i szklimy na oleju.
Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Farsz układamy na naleśnikach i zawijamy.
Omasta:
Cebule siekamy, i razem z pokrojonym
boczkiem podsmażamy na patelni. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Omastę układamy w naczyniu
żaroodpornym, na to kładziemy naleśniki.
Całość zapiekamy 25 min w
temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz