piątek, 26 stycznia 2018

Naleśniki po rosyjsku

Takie naleśniki to zawsze coś innego. Fajne połączenie farszu z pierogów z naleśnikiem.










Składniki

  • Naleśniki:
  • 500-600 ml mleka
    kilka łyżek mąki
    łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
    jajko
    olej do smażenia
    szczypta soli
  • Farsz:
  • 500 g ziemniaków
    150 g białego sera
    1 cebula
    4 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz
  • Omasta:
  • 500 g boczku surowego
  • 2 cebule
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Naleśniki:
      Mleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym.
      Farsz:
      Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej).

      Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

      Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Farsz układamy na naleśnikach  i zawijamy.

      Omasta:
      Cebule siekamy, i razem z pokrojonym boczkiem podsmażamy na patelni. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Omastę układamy w naczyniu żaroodpornym, na to kładziemy naleśniki.

      Całość zapiekamy 25 min w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz