piątek, 26 stycznia 2018

Ratatouille

Kuchnia francuska. Można podać na gorąco lub na zimno, do pieczeni, pieczonego drobiu, do ryby, wręcz dowolnie.










Składniki

  • 3 młode cukinie
  • 3 małe bakłażany
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 cebule
  • 6 pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek wiórków startego parmezanu
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Warzywa umyłem. Z cukinii i z bakłażanów odciąłem końce i bez obierania pokroiłem w plasterki. Cebule obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Strąki papryki oczyściłem z pestek, pokroiłem w krótkie paseczki.

      Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem na cząstki. Ząbki czosnku obrałem, rozgniotłem.
      W dużym rondlu rozgrzałem oliwę. Obsmażyłem bakłażany, dodałem paprykę, cebulę, pomidory i na koniec cukinię oraz czosnek. Dusiłem na małym ogniu ok. 30 minut.
      Po wyłożeniu na talerze posypałem wiórkami parmezanu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz