czwartek, 4 stycznia 2018

Indycza wątróbka nadziana gruszką, szynką, polana miodem wrzosowym

Połączenie wątróbki z miodem. WOW, pysznie. Dziękujemy za przepis Grzegorz Labuda. 










Składniki

  • 600 g wątróbki indyczej
  • 2 średnie gruszki
  • 100 g wędzonej szynki
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek do smaku
  • 3 łyżki miodu wrzosowego

     

     

    Przygotowanie

    Wątróbkę oczyściłem, przelałem na durszlaku wrzątkiem, ostudziłem.
    Obrałem gruszki, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na maśle, dodałem czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę szynkę i przyprawy.

    Ostudzoną wątróbkę przekroiłem wzdłuż, nadziałem farszem z szynki i gruszki.
    Wątróbki ułożyłem delikatnie w żaroodpornej formie, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz