Indycza wątróbka nadziana gruszką, szynką, polana miodem wrzosowym
Połączenie wątróbki z miodem. WOW, pysznie. Dziękujemy za przepis Grzegorz Labuda.
Składniki
-
600 g
wątróbki indyczej
-
2
średnie gruszki
-
100 g
wędzonej szynki
-
1 łyżka
masła
-
3 ząbki
czosnku
-
sól
-
pieprz
-
tymianek
do smaku
-
3 łyżki
miodu wrzosowego
Przygotowanie
Wątróbkę oczyściłem, przelałem na durszlaku wrzątkiem, ostudziłem.
Obrałem gruszki, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w kostkę,
zeszkliłem na maśle, dodałem czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę szynkę i przyprawy.
Ostudzoną wątróbkę przekroiłem wzdłuż, nadziałem farszem z szynki i gruszki.
Wątróbki ułożyłem delikatnie w żaroodpornej formie, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz