Ostatnio lenistwo nas dopadło, co nie znaczy że nie
gotujemy…po prostu kolejne posty czekają w kolejce, bo pisać się nie chce.
Oto zupa na szybko z mięsnym akcentem.
Składniki
1 marchew1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
200 g metki cebulowej
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 małego kalafiora
3 łyżki kaszy pęczak
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z metki
formujemy mięsne kulki, około 2
cm.
Na rozgrzanym oleju (2-3 łyżki) smażymy warzywa razem z
metką, liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Następnie zalewamy wrzątkiem
(1,5 litra),
dodajemy ¼ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kalafior podzielony
na różyczki oraz kaszę. Gotujemy do miękkości kaszy.
Następnie wymieszaną z mąką, zahartowaną z niewielką ilością
zupy, dokładnie mieszamy. Dodajemy do zupy, dokładnie łącząc, doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz