czwartek, 28 grudnia 2017

Zupa kalafiorowa z metką



Ostatnio lenistwo nas dopadło, co nie znaczy że nie gotujemy…po prostu kolejne posty czekają w kolejce, bo pisać się nie chce.

Oto zupa na szybko z mięsnym akcentem.










Składniki

1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
200 g metki cebulowej
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 małego kalafiora
3 łyżki kaszy pęczak
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie


Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z metki formujemy mięsne kulki, około 2 cm.
Na rozgrzanym oleju (2-3 łyżki) smażymy warzywa razem z metką, liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy ¼ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kalafior podzielony na różyczki oraz kaszę. Gotujemy do miękkości kaszy.
Następnie wymieszaną z mąką, zahartowaną z niewielką ilością zupy, dokładnie mieszamy. Dodajemy do zupy, dokładnie łącząc, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz