czwartek, 28 grudnia 2017

Sałatka śledziowa z fasolą, ogórkiem konserwowym i papryką

Śledź, jak lubicie to przepis dla Was. 









Składniki

  • 400 g fasolki białej z puszki
  • 6 płatów śledziowych w oleju
  • 1 cebula
  • strąk żółtej papryki
  • strąk czerwonej małej papryki
  • 5 średnich ogórków konserwowanych
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • Sos: czubata łyżka musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • tymianek, szczypta

     

     

     

    Przygotowanie


    Śledzie osączyłem, pokroiłem w paski. Cebulę pokroiłem w kostkę, paprykę w paski, a ogórki w pół plasterki. Wymieszałem z fasolą, kaparami, słonecznikiem uprażonym na suchej patelni, dodałem natkę pietruszki.
    Sos : połączyłem musztardę, oliwę, 3 łyżki wody, roztarty tymianek. Sosem polałem sałatkę, wymieszałem, doprawiłem. Przełożyłem do salaterki, posypałem natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz