Składniki
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego (np. karkówka)
- 80 g ryżu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki pieprzu
- pół litra rosołu
-
pół
szklanki śmietany
Przygotowanie
-
Ugotowałem ryż. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, zeszkliłem na maśle.Mięso zmieliłem. Dodałem do niego ostudzony ryż, cebulę, jajko, sól i pieprz.Na koniec dodałem pietruszkę i miętę. Wszystko dokładnie wymieszałem.Z masy uformowałem niewielkie pulpety, obtoczyłem w mące, smażyłem na złoty kolor.Następnie zalałem rosołem, dusiłem 5 minut. Do rosołu dodałem śmietanę i sok z cytryny.Pulpety podałem polane sosem i posypane świeżą pietruszką.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń