sobota, 23 grudnia 2017

Pulpety ryżowe w śmietanie

Kuchnia Wielkopolska 









Składniki

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego (np. karkówka)
  • 80 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół litra rosołu
  • pół szklanki śmietany

     

     

     

    Przygotowanie

  • Ugotowałem ryż. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, zeszkliłem na maśle.
    Mięso zmieliłem. Dodałem do niego ostudzony ryż, cebulę, jajko, sól i pieprz.
    Na koniec dodałem pietruszkę i miętę. Wszystko dokładnie wymieszałem.

    Z masy uformowałem niewielkie pulpety, obtoczyłem w mące, smażyłem na złoty kolor.
    Następnie zalałem rosołem, dusiłem 5 minut. Do rosołu dodałem śmietanę i sok z cytryny.
    Pulpety podałem polane sosem i posypane świeżą pietruszką.

     

1 komentarz: