poniedziałek, 11 grudnia 2017

Warzywne lasagne



To danie zdecydowanie dla wielbicieli makaronu i dbających o linię. Nam to nie grozi, linii brak :P Aromatyczne i treściwe.









Składniki

1 duża cukinia
1 marchew
1 mała puszka soczewicy konserwowej
400 g sosu Barilla z bazylią
makaron lasagne
oliwa z oliwek
1 garść bazylii
1 garść natki pietruszki
3 ząbki czosnku
150 g tartej mozzarelli
3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie

 
Cukinię kroimy w kostkę, razem z posiekaną cebulą, startą na dużych oczkach marchew, lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sos, przeciśnięty przez praskę czosnek, soczewicę wraz z zalewą, posiekaną bazylię i natkę pietruszki, ser, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pierzem.
Dno naczynia smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, następnie wylewamy sos, przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Ostatnią warstwą ma być sos, który posypujemy startym parmezanem.
Całość zapiekamy pod przykryciem 45 min w temperaturze 180°C, następnie 10 minut bez przykrycia.




2 komentarze: