Tarcioki pochodzą z kuchni góralskiej. Znane są też pod
nazwą kluski scykane. My nazywamy je góralskimi żelusiami ;) Wybornie smakują z
boczkiem, cebulą i zsiadłym mlekiem <3
Składniki
500 g ziemniaków150 g mąki ziemniaczanej
300 g boczku wędzonego
2 cebule
sól
Przygotowanie
Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach, odciskamy, płynu
nie wylewamy (jeszcze może nam się przydać).
Dodajemy mąkę, sól, dokładnie wyrabiamy (jeśli masa jest za
sucha, dolewamy trochę płynu z odciśniętych ziemniaków).
Łyżką nabieramy małe porcje masy, wrzucamy na osolony
wrzątek i gotujemy do ich (klusek) miękkości.
Podajemy ze smażonym boczkiem (kostka) z cebulą (posiekaną).
Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam, ale wygląda obłędnie :))
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy ;)
UsuńAleż fantastyczna nazwa! :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń