Skorzonera w naleśnikach
Skorzonera pochodzi z Europy Południowej. Uprawiana jako warzywo jadalne-
Francja, Holandia, Belgia, Niemcy. Zbiór od października do kwietnia.
Po ugotowaniu podobna do szparagów troszkę.
Można podać z ziemniaczanymi placuszkami. Też jak szparagi z bułką
tartą.
Składniki
-
1 kg
skorzonery
-
2 łyżki mąki
-
2 łyżki octu
-
Sos :
cytryna
-
1 łyżka mąki
-
1 łyżka
masła
-
1 łyżka
ostrej musztardy
-
3 łyżki
śmietany
-
2 żółtka
-
sól
-
świeżo
starta gałka muszkatołowa
-
Naleśniki : 6 łyżek mąki
-
1/8 l mleka
-
6 jajek
-
tłuszcz
Przygotowanie
W dużej misce wymieszałem1 l zimnej wody z mąką i octem. Włożyłem
gumowe rękawiczki ( korzenie zawierają mleczny sok, który zabarwia ręce
na brązowo ). Korzenie skorzonery wyszorowałem pod bieżącą wodą,
obrałem, przekroiłem na pół i natychmiast włożyłem do wody z mąką, żeby
nie ściemniały.
Korzenie skorzonery włożyłem do 1 l osolonej wody, gotowałem 25 minut,
wyjąłem z garnka, umieściłem w naczyniu żaroodpornym, umieściłem w
ciepłym miejscu. Wywar zachowałem.
Sos: wlałem do garnka 350 ml wywaru ze skorzonery. Cytrynę dokładnie
umyłem, osuszyłem, starłem łyżeczką skórki, wycisnąłem sok. Mąkę
zagniotłem z masłem , włożyłem do wrzącego wywaru, rozprowadziłem
trzepaczką, gotowałem 5 minut. Śmietanę roztrzepałem z musztardą i
żółtkami, zaciągnąłem tym sos. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką i sokiem
cytrynowym. Sos ponownie podgrzałem, ale już nie gotowałem. Posypałem
skórką cytrynową.
Naleśniki: z 6 łyżek mąki, 1/8 l mleka i 6 jaj wymieszałem ciasto i na tłuszczu usmażyłem kilka naleśników.
Naleśniki posmarowałem sosem, zawinąłem w nie kawałki skorzonery.
Polałem pozostałym sosem, posypałem serem. Wstawiłem do piekarnika
na 15 minut rozgrzanego na 220 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz